Vanligste spørsmålene om akne

Akne (kviser) er en svært vanlig sykdom. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de vanligste spørsmålene om akne og hva som forårsaker dette. Husk at din hudlege er alltid den beste kilden til informasjon om dine individuelle helseproblemer, inkludert akne.

1. Hva forårsaker akne?

Årsakene til akne er knyttet til de endringer som skjer hos unge mennesker når de modnes fra barndom til ungdom (puberteten). Hormonene som forårsaker fysisk modning fører også til økt produksjon av talg og du er lettere utsatt for å få akner. Hormonene med størst effekt på talgkjertler er androgener (mannlige hormoner), som er tilstede hos kvinner så vel som menn, men i større mengder hos menn.

Andre årsaker til akne kan være påvirkning av hudbakterier, hvis en pore i huden blir tett og fettstoffer hoper seg og den viktigste årsaken er kanskje tilstopping av utførselsganger fra talgkjertler og hårsekken med dannelse av hudormer (mikrokomedoner).

2. Jeg vasker ansiktet mitt flere ganger om dagen. Hvorfor får jeg fortsatt akner?

Mange tror fortsatt at akne er forårsaket av uren hud. Sannheten er at kun hudvask alene vil ikke klare opp eller forhindre akne. Hudvask bidrar imidlertid til å fjerne overflødige oljer og døde hudceller. Mange bruker alle slags produkter, inkludert alkohol-baserte rensemidler, og skrubb kraftig, bare for å irritere huden ytterligere og forverre deres akner. Vasking av huden to ganger om dagen, forsiktig med vann og et godt rensemiddel er vanligvis alt som er nødvendig. Imidlertid er akne faktisk forårsaket av en rekke biologiske faktorer som ikke er mulig å påvirke kun ved hjelp av hudvask. Er du veldig plaget med akne bør du derimot benytte spesialprodukter for dette.

3. Vil stress gi meg mer akne?

Stress er ofte skylden for utvikling av akne. Stress kan ha mange fysiologiske virkninger på kroppen, inkludert endringer i hormoner som teoretisk kan føre til akne. I noen tilfeller kan stress faktisk være forårsaket av akne også.

4. Jeg har aldri hatt kviser som tenåring. Hvorfor får jeg nå får kviser i voksen alder?

Vanligvis begynner akne i puberteten og er borte fra de tidlige 20-årene. I noen tilfeller kan akne vedvare inn i voksen alder. Slike typer av akne er ofte omfattende og alvorlige. F.eks kan kvinenr få akneutbrudd under menstruasjonen.

Det er flere grunner til dette. Når kvinner blir eldre, kan mønsteret av endringer i hormoner forandre seg og talgkjertlene vil da utvikle akne. Cyster på eggstokkene og graviditet kan også føre til hormonelle endringer som fører til akne. Noen kvinner får også kviser når de slutter med p-piller.

5. Hvilken rolle spiller kosthold for akne?

Akne er ikke forårsaket av mat. Å følge en streng diett vil ikke fjerne akner. Mens noen mennesker føler at deres akne forverres av visse matvarer, særlig sjokolade, cola, peanøtter, skalldyr og fet mat, er det ingen vitenskapelige bevis som tyder på mat årsaker eller påvirkninger akne.

6. Hva er den beste måten å behandle akne?

Alles akneutbrudd må behandles individuelt. Hvis du ikke har fått gode resultater fra akne produkter du har prøvd bør du vurderer å besøke en hudlege. Din hudlege vil avgjøre hvilke behandlinger som er best for deg. Hudlegen kan også gi deg råd om hvilke produkter du bør bruke og hvordan du skal bruke disse.

7. Er det skadelig å klemme mine kviser?

Ja. Generelt bør akne ikke klemmes eller plukkes på av pasienten selv. Særlig bør inflammatorisk acne aldri klemmes på. Klemmer du på akne kan det føre til irritasjon dypere inn i huden, og det vil forårsake ytterligere betennelse og mulig arrdannelse.

Likte du dette innlegget? Del det!