Sprekker i huden

Vinteren kan by på utfordringer for alle typer hud. Kulde, vind og tørr luft er en påkjenning for huden.

Kulden i seg selv kan være en påkjenning for huden. Er det vind i tillegg så tørker huden ekstra ut. I tillegg oppholder vi oss mye innendørs i tørr luft, og skiftningene mellom kulde og varm, tørr luft gjør at huden sliter.

Sprekker i huden – økt risiko for infeksjoner

Det ytterste hudlaget er et svært tynt og fint lag, som skal beskytte de underliggende hudlagene og bevare fuktigheten i huden. Tørr hud oppstår når det er for lite vann i det ytterste hudlaget til at det fungerer skikkelig. Dette kan oppstå ved at de beskyttende oljene på overhuden forsvinner. For mye eller for sterk såpe, eksponering for sterke kjemikalier, normal aldringsprosess, og visse hudsykdommer, er noen av årsaken til at de beskyttende oljene blir borte. Når det ytterste hudlaget tørker, kan det krympe, og det kan føre til små sprekker. Dette eksponerer de underliggende hudlagene for irriterende stoffer og bakterier.

Tørr hud gir ofte kløe. Dersom du klør og gnir mye på de samme flekkene, kan dette gi områder med fortykket hud. I slik hud kan det oppstå smertefulle sprekker, særlig gjelder dette hender og føtter. Tørr hud kan gi eksem når huden blir rød, tørr og flassende. Dersom du får gult puss i disse områdene, er dette tegn på bakterieinfeksjon. Det er da viktig at du går i gang med behandling med ofr eksempel Manuka 18+ skin health creme som er en hudkrem med antibiotisk effekt.

Tegn på tørr hud

  • Huden føles for stram – særlig etter at du har dusjet, badet eller svømt.
  • Hud som virker innskrumpet eller dehydrert
  • Hud som føles – og ser – ru ut.
  • Kløe
  • Ulike grader av avskalling eller flassing av hud
  • Fine linjer eller sprekker
  • Rødhet
  • Dype sprekker som kan blø

Ta en rask dusj

Unngå lange bad, med mindre du tilsetter badevannet en god olje, eller langvarig dusjing i varmt vann. Dusj i lunkent vann, og ikke dusj i mer enn ti minutter. Etter at du har dusjet bør du klappe huden tørr – ikke gni håndduken mot huden. Smør deg med fuktighetskrem, gjerne mens du fortsatt er litt fuktig.

Glem ikke hender og føtter! Kulde, tørr luft og ekstra hyppig håndvask i håp om å unngå sykdom, gjør at særlig huden på hendene er utsatt for tørrhet og sprekkdannelse. Bruk milde såper, smør hendene hyppig inn med fuktighetskrem, og bruk hansker når det er kaldt ute.

Likte du dette innlegget? Del det!