Kviser på ryggen

De fleste av oss har måttet forholde seg til kviser på ett eller annet tidspunkt. Kviser på ryggen er ofte vanskeligere å behandle enn kviser i ansiktet på grunn av at hudlaget er tykkere på ryggen. Dette gjør at den også er mer motstandsdyktig mot behandling.

Kviser på ryggen er vanligvis mer utbredt enn ansiktskviser og kan også spre seg til brystet, armer, rumpe og skuldre i mange tilfeller. Den rammer menn og kvinner i alle aldre men er ofte mer alvorlig hos menn. Akner på ryggen har vanligvis en lik form som de man får andre deler på kroppen, alt fra en kvise til en hudorm, i mer alvorlige tilfeller kan det dannes cyster som er veldig smertefullt.

Kviser på ryggen oppstår ofte under puberteten og kan forsvinne av seg selv når man kommer i midten av tjueårene. Noen mer alvorlige tilfeller kan fortsette også over denne alderen og trenger spesialbehandling for å bli kvitt.

Det beste for å forebygge kviser på ryggen er å opprettholde et sunt kosthold, prøve å unngå stress og dusje etter fysisk aktivitet som forårsaker overdreven svetting. Svette kan blande seg med oljer på ryggen og bidrar til å tette porene. Peeling av ryggen en gang i uken kan også anbefales og det er trygt da hudlaget er tykkere på ryggen enn på ansiktet. Det hjelper å bli kvitt alle døde hudceller som kan forverre eventuelle utbrudd. Merker du likevel dårlige reaksjoner av peelingen bør du snakke med din hudlege og få råd om andre forslag til behandling.

Du bør også alltid vaske ryggen etter fysisk aktivitet for å unngå at bakterier sprer seg ytterligere til andre deler på kroppen. Det holder at du vasker deg med en mild såpe som er beregnet for sensitiv hud. Unngå såper som er parfymerte eller inneholder andre tilsetningsstoffer som du vet kroppen din reagerer på.

Andre tips som er lurt for å forebygge kviser på ryggen kan være:

– vaske deg regelmessig
– bruk vaskemidler uten parfyme
– bruk ikke for varmt vann da det kan irritere ryggen
– prøv å unngå skrubb
– unngå å ikke gni ryggen når du tørker deg

I de fleste tilfeller vil alvorlige kviser på ryggen bli behandlet med samme type medisiner som man bruker i behandlingen av kviser på ansiktet. Det er best å ta kontakt med en hudlege slik at han kan diagnotisere deg og finne riktig behandling for deg og ditt spesifikke tilfelle. Alvorlige utbrudd på ryggen bør alltid behandles da de det vil forverre seg i de fleste tilfeller.

Likte du dette innlegget? Del det!