Hvordan bli kvitt kviser

Et av menneskets største irritasjonsmomenter er kviser, og det kan ramme absolutt alle og selv på verst tenkelige tider: Før jobbintervjuet, daten eller bryllupet. Uavhengig om du er tenåring proppfulle av hormoner eller tilhører den eldre, så vil du sannsynligvis møte på dette ikke fullt så ukjente fenomenet. Så hvordan bli kvitt kviser? Under følger noen tips om hvordan bli kvitt kviser; alt fra forebyggende arbeid til hva en gjør når kvisene virkelig blir vanskelige og hamle opp med.

En kvise skiller seg ut fra hudormer (også kalt for «svarte prikker» og komedoner) ved at det har gått en betennelse i en tilstoppet talgkjertel, mens ved tilfeller med hudorm(er) vil talgproppen reagere med luft og oksidere slik at de får den svarte fargen.

hvordan bli kvitt kviser

Vi alle er født med ulike hudtyper, og mens noen har en veldig tørr hudtype kan andre ha det som kalles for «fet hud». Fet hud er ikke synonymt med kviser, men er litt mer utsatt for både kviser og hudormer som en følge av at talgproduksjonen er høyere enn ved tørr hud. Det positive med dette er dog at en fetere hudtype er mye sterkere og mer robust enn tørr hud, og får for eksempel færre rynker enn hva tilfellet er med tørr hud.

Hudterapeut Ann-Kristin Stokke, som jobber som fagsjef i hudpleiefirmaet Tekon og er tilknyttet International Dermal Institute i USA, trekker frem fire viktige tiltak for hvordan bli kvitt kviser uansett hudtype og hudtilstand:

Hvordan bli kvitt kviser:

1)      Reduser talgproduksjonen: I og med at talgkjertlene hovedsakelig er grunnen til at kviser kommer til syne, er det et godt tips å hemme overivrige talgkjertler. Det gjøres ved å innta mat som inneholder ingredienser som reduserer talgproduksjonen, og eksempler på slike ingredienser er gjærekstrakt, hvitpilbark, svovel og hestekastanjeekstrakt. På denne måten fjerner man bakterienes matkilde, og tar tak i en av de mest aktive kildene til kvisedannelse.

2)      Fjern døde hudceller: En av årsakene til at det danner seg fet hud som igjen blir utsatt for kviser og hudormer er at døde hudceller klistrer seg på hudens overflate og nede i hårsekken. Huden klarer naturlig nok ikke å kvitte seg med verken døde hudceller eller talg på egenhånd, og derfor må det ekstern hjelp til for å få bukt med disse huddannelsene. Et godt tips er å bruke riktig «skrubbekrem» (exfoliating creme/polish på engelsk) tilpasset din hudtype og hudtilstand, og disse kan fås både på apoteket og på ulike helsekostbutikker.

3)      Motvirk bakterier: Ved å hyppig kontrollere bakteriene som befinner seg på hudens overflate og i hårsekkene, kan en også motvirke årsaken til kviseutbrudd.

4)      Motvirk betennelser: Ved å påføre anti-inflammatoriske og fuktighetsgivende ingredienser kan en behandle betennelsen (inflammasjonen) som bidrar til å roe ned utbruddet.

Dette er uvurderlige tips fra en med god kunnskap i faget, men det betyr dermed ikke at en ikke kan ta sine forhåndsregler som også bidrar med å få bukt med kvisene. Under følger fire enkle og hverdagslige tips for hvordan bli kvitt kviser og andre urenheter:

1)      Ikke klem/pirk på kvisene: Kvisene blir verre av både dårlig håndhygiene og dårlige utklemmingsteknikker. Dette er en felle utrolig mange går i, og det kan enkelte ganger være fristende å klemme på de for å få bukt med kvisene. Men det blir som regel en dyr pris å betale i etterkant.

2)      Ikke svøm i klor: En type kviser oppstår når industrielle kjemikaler (kalt halogenerte hydrokarboner) kommer i kontakt med huden, og klor bidrar i tillegg til å «tørkelegge huden» som igjen ikke er bra for kviseutslett.

3)      Rens huden morgen og kveld: Et enkelt, men likevel uvurderlig tips er å vaske huden med et renseprodukt (tilpasset ens hudtype og hudtilstand) to ganger daglig. Denne prosessen består av to vask etter hverandre; den første for å fjerne sminke, krem og annet smuss på hudoverflaten, mens man den andre gangen vasker selve huden.

4)      Vær obs på kosmetikk- og hårprodukter: Parfyme kan skape kontaktreaksjoner som kan forårsake utbrudd av kviser og hudormer, mens balsam, hårspray og hårgelé nesten alltid inneholder medikamenter som kan tette igjen porene i huden og bidra til kvise- og hudormutbrudd. En bør være ekstra oppmerksom på ingrediensene PVP, CVP og copolymerer.

Skulle ikke disse tipsene fungere for deg, så finnes det i nesten absolutt alle tilfeller alltid en løsning på hvordan bli kvitt kviser. Derfor bør en oppsøke sin egen fastlege når en ikke klarer å få bukt med kvisene/den urene huden, slik at vedkommende kan henvise deg videre til en spesialist før ting virkelig går galt. Håper denne artikkelen var til hjelp i forhold til hvordan bli kvitt kviser.

Likte du dette innlegget? Del det!