Hudkreft

Har du unormale hudforandringer? Det kan være hudkreft

Hvis du oppleverer hudforandringer over tid, og disse ikke går bort av seg selv bør du være oppmerksom og oppsøke en hudege. I denne artikkelen skal vi se nærmere på den vanligste formen til hudkreft.

Hudkreft er en betegnelse for ondartete hudforandringer. Det finnes 3 typer hudkreft basalcellekreft, plateepitelkarsinom og føflekkreft. Sistnevnte regnes også som den mest alvorlige hudkrefttype. Den vanligste formen er basalcellekreft, og 6- 8000 slike tilfeller registreres i Norge hvert år.

Basalcellekarsinom eller basaliom er den mest vanlige hudkreftformen og har svært god prognose. De vanligste årsakene til basalcellekreft er overdreven soling, opphold i høyere områder der solen er kraftigere, lys hudtype som lett blir solbrent, medikamenter som hemmer immunforsvaret og brukes over lenger tid, røntgenstråler og kroniske irritasjonstilstander.

 

BBC kan ramme alle deler av kroppen din, men er mest vanlig i ansiktet, hals, nakke og andre områder som er mest eksponert for sol.

3 typer hudkreft Foto: Kreftforeningen

Undersøkelse og diagnose

Ved mistanke om basalcellekreft eller plateepitelkreft, vil hudområdet bli nøye undersøkt. Dersom kreft mistenkes skjæres hudområdet bort for mikroskopisk undersøkelse. I tillegg gjøres en undersøkelse av nærliggende lymfeknuter. Er det mistanke om spredning, vil du bli utredet videre.

Behandling

Hudkreft behandles først og fremst med kirurgi, strålebehandling og fotodynamisk behandling (PDT). Disse metodene har som mål å helbrede. Metode velges ut i fra hudkreftens beliggenhet, størrelse og eventuelle andre sykdommer som kan påvirke behandlingen. Dette vil behandlende lege informere om. Frysing og varmebehandling kan også benyttes. Dersom helbredelse ikke er mulig, kan cellegift benyttes for å begrense sykdomsutviklingen.

Basalcellekreft behandles først og fremst med kirurgi, ved at området med kreftceller skjæres bort. Lokal bedøvelse benyttes vanligvis. Videre benyttes fotodynamisk behandling (PDT), strålebehandling og eventuelt frysing eller varmebehandling.

Ved basalcellekreft, blir pasientene vanligvis innkalt til kontroll 6 til 8 uker etter behandling. Videre oppfølging vurderes individuelt. Basalcellekreft oppstår ofte på nytt i nærheten, eller på andre steder i huden.

Bruk alltid solariumskrem og solkrem når du utsetter huden din for soling.

Kilder: Wikipedia & Kreftforeningen.no

Likte du dette innlegget? Del det!