God hudpleie

God hudpleie – inkludert solbeskyttelse og skånsom rensing – kan holde huden sunn og glødende i årene som kommer. Om du ikke har tid til intensiv hudpleie bør du lese videre.

Hold huden din ung med grunnleggende enkle råd. God hudpleie og sunne livsstilsvalg kan hjelpe deg å forsinke den naturlige aldringsprosessen og forebygge ulike hudproblemer.

1. Beskytt deg mot solen

En av de viktigste måtene å ta vare på huden din er å beskytte den mot solen. Et liv med soling kan føre til rynker, pigmentflekker og andre hudproblemer – samt øke risikoen for hudkreft.

For den mest komplette solbeskyttelse:

  • Bruk solkrem. Bruk en bredspektret solkrem med en solfaktor på minst 15. Når du er ute anbefales det å smøre ansiktet annenhver time – eller oftere dersom du svømmer eller svetter.
  • Kom deg i skyggen. Solen er ofte sterkest mellom 10.00 og 14.00. Under denne perioden bør du prøve å unngå å være i solen hele tiden. Søk skygge når du har mulighet til det.
  • Veldig mange som smører ansiktet glemmer halsene og ørene. Rundt dette området er huden ofte veldig tynn og blir lett solbrent. Det er viktig at du er nøye med disse områdene.

2. Røyking og hud

Røyking gjør at huden din ser eldre ut og bidrar til rynker. Røyking snevrer de små blodårene i de ytterste lagene av huden, noe som reduserer blodstrømmen. Dette tapper huden for oksygen og næringsstoffer som er viktige for hudens helse. Røyking skader også kollagen og elastin – fibre som gir huden din styrke og elastisitet.
Spør legen din om tips eller behandlinger for å hjelpe deg å slutte å røyke.

3. Behandle huden skånsomt

Daglig rensing og barbering kan slite på huden din. Det er derfor viktig at du gjør dette skånsomt:

Begrense tiden du bader. Varmt vann og en lang dusj fjerner oljer fra huden din. Vær forsiktig med å bruke alt for varmt vann når du bader eller vasker ansiktet.

Unngå sterke såper. Sterke såper og vaskemidler kan skade huden din. Når du handler på apoteket spør om mildre produkter som er milde mot huden din.

Barbering: Beskytt og smør huden din med en mild barberingsgel, lotion og fuktighetskrem etter barbering. Barber deg aldri «mot hårveksten.»

Tørk huden. Etter vask eller bading, tørk huden din forsiktig ved å klappe den med et håndkle slik at noe fuktighet forblir igjen på huden.
Hvis huden din er tørr, bruk en fuktighetskrem som passer din hudtype. For daglig bruk, bør du vurdere en fuktighetskrem som inneholder solfaktor.

4. Kosthold

Et sunt kosthold kan hjelpe huden din å se ung ut. Spis rikelig med frukt, grønnsaker, hele korn og magre proteiner. Sammenhengen mellom kosthold og kviser er ikke klart – men noen undersøkelser tyder på at et kosthold som er rikt på vitamin C og og raffinerte karbohydrater kan fremme yngre hud.

5. Unngå stress

Ukontrollert stress kan gjøre huden mer følsom og utløse kviser og andre hudproblemer.

Likte du dette innlegget? Del det!