Behandling uren hud

Her kan du lese mer om: Hudtyper og Behandling uren hud

Hudtyper

Fet hud
De med fet hud har større porer eller større talgkjertler og har ofte litt blankere hud. Denne hudtypen har også en tendens til lettere å få sprengte blodkar og rødhet samt kviser i huden, selv etter tenårene.

Tørr hud
Disse har små talgkjertler og små porer, og huden kan lett bli tørr. Men de med tørr hud har ofte mindre kviser.

Blandet hudtype
De med blandet hud har ofte fete og tørre hudpartier. Man har ofte fetere hud i den såkalte T-sonen, det vil si i pannen samt sentralt i ansiktet over nesen og haken. Ofte kan man få mer uren hud og kviser i de fete områdene, eller t-sonen.

Behandling uren hud

Behandling av uren hud avhenger av alder, alvorlighetsgrad, andre tilstander og om man har tendens til arrdannelse. Om man først har fått arr etter kviser er disse vanskelig å gjøre noe med. De fleste med kviser kommer i mål med lokalbehandling med diverse kvisekremer. De med mer uttalt akne behandles i tillegg med tabletter. Det tar flere uker før man ser effekt, uansett behandlingsmetode. Det er ikke uvanlig å måtte fortsette med behandling av uren hud i flere år inntil man ”vokser av seg” kviseplagene

Dersom rens av huden og behandling med hudpleieprodukter ikke strekker til, kan man prøve behandling med legemidler. Noen legemidler kan kjøpes uten resept i apoteket. Dersom de reseptfrie legemidlene ikke har effekt, kan legen forskrive reseptpliktige legemidler.

Det er viktig å være klar over at det tar tid før legemidlene virker. Behandlingen viser ofte ikke resultater før etter 4-6 uker, og full effekt kommer ofte først etter flere måneder.

 

Likte du dette innlegget? Del det!