Barneeksem

Atopisk eksem (ofte også kalt atopisk dermatitt, eller barneeksem) er en lidelse hos barn som gir tørr, kløende, rød og sårete hud. Folk i alle aldre kan få eksem men det starter vanligvis tidlig i barndommen og forbedrer seg ofte med alderen. Enkelte kan få eksem i voksenalder.
Eksem kan ikke kureres men den kan kontrolleres med riktig behandling. Her kan du lese litt mer om barneeksem og hvordan man behandler dette.

Eksem betyr at hudens barriere ikke fungerer så godt som den burde. Dette kan utsette babyens hud for infeksjoner og allergier som forverrer tilstanden.

Vi vet ikke eksakt hva som forårsaker eksem, men ofte går det i arv. Allergiske tilstander som astma og høysnue gir ofte også en reaksjon på huden i form av eksem. Ofte reagerer man også på ulike kjemikaler som f.eks såper og skum i boblebad, sjamp, vaskepulver og tøymykner. Dette kalles også kontakteksem.

 

 

 

Eksem kan være svært plagsomt for barn fordi barn ikke forstår at man ikke skal klø, noe som kan føre til forverring og infeksjoner. I noen tilfeller kan eksem også påvirke barnets søvn og selvtillit, noe som kan ha effekt på livskvaliteten.

Hvordan behandle eksem?

Hvis barnet har en alvorlig eksemlidelse bruker man ofte sterkere steroid kremer under en periode og i samråd med lege eller hudlege.

For lette eller moderate eksemplager hos barn bruker man ofte beroliggende fuktighetskremer (Aderma eller Avene) eller kortisonfrie kremer (Protopic eller Elidel).
Man kan også bruke en kortisonkrem selv om man engster seg for dette da man ofte leser at kortison kan gjøre huden tynnere og ødelegge denne. Det er viktig å nevne at dersom man behandler huden riktig og følger legens råd ved bruk av kortisonkrem så er dette helt ufarlig.

Hva skjer hvis man får infeksjon?

Hvis babyens eksem blir infisert kan det blø eller væske og trenger antibiotika for å behandle infeksjonen. Hvis bare et lite område er infisert, vil barnet sannsynligvis få foreskrevet en antibiotika krem, men hvis et stort område er smittet vil man ofte få en antibiotika kur som man tar oralt.

Har du ytterligere spørsmål om eksemhud og barneeksem anbefaler vi at dere oppsøker nærmeste apotek i førsteomgang. En farmasøyt kan ofte gi deg gode råd før man eventuelt oppsøker en lege eller hudlege.

Likte du dette innlegget? Del det!